|
Vabimo vas na odprtje razstave v četrtek, 27. maja 2010, ob 19. uri v Mestni galeriji Ljubljana, Mestni trg 5
Huiqin Wang
Prepletena pot 27.5.–27.6.2010
Tiantian (Tempelj neba), 2007, kolaž in akril na platnu, 42 x 60 cm
Pregledna razstava (1998–2010) kitajsko slovenske umetnice predstavlja izbor najboljših del številnih likovnih ciklov zadnjih dvanajst let ustvarjanja in prepletanja likovnih in kulturnih poti našega sveta in sveta na Vzhodu.
»Moje življenje je razpeto na križišču med vzhodno in zahodno kulturo … Življenje se spreminja in jaz se spreminjam z njim, sprememba pa potrebuje svoj čas… Zato sem se naučila, da ob vsakem težavnem trenutku, kot tudi pri oblikovanju dolgoročnih načrtov, sledim usodi in svojim občutkom.«
Wangova je iskrena likovna zapisovalka imaginarnih podob in predvsem realnih podob družbe, kulture in življenja. Njen odnos do umetnosti je občutljiv. Razume jo kot sporočilno energijo, ki lahko senzibilno opozarja, intenzivira okolje in omogoči komunikacijo med ljudmi. Umetnost je zanjo tudi poslanstvo lepote, kjer se lahko aktivno spojijo podobe iz sveta Kitajske in podobe iz Slovenije. Potovanje med tema svetovoma je neskončno likovno potovanje.
Sarival Sosič (Iz uvodnega besedila razstavnega kataloga)
SPREMLJEVALNI DOGODKI
Četrtek, 27. maj od 19.00 do 22.00 v času odprtja
Izvajanje videa Hallerstein na fasadi galerije.
Taiji predstavitev in predstavitev Shaolin gongfuja, izvaja Milan Kapetan.
Starodavni kitajski ples z naslovom »Spomini na daljavo«, izvaja Luo Ying.
Petek, 28. maj ob 18.00:
Javno vodstvo po razstavi z avtorico Huiqin Wang in kustosom dr. Sarivalom Sosičem.
Sobota, 5. junij ob 18.00:
Ples kitajske manjšine Dai »Pavova duša«, izvaja Luo Ying.
Sobota, 12. junij ob 18.00:
Performens »Živa kaligrafija«, izvedba Huiqin Wang in Maja Pučl.
Predstavitev knjige »Kaligrafija kot umetnost«.
Poletna muzejska noč - Sobota, 19. junij od 10.00 do 24.00
10.00: Demonstracija vzhodnjaške tehnike gibanja telesa, izvaja Katjuša Kovačič pod
mentorstvom Huiqin.
11.00: Predstavitev knjige »Lep je« Mojiceja Podgoršek z ilustracijami Huiqin Wang.
Ustvarjalnica kaligrafije.
20.00: Javno vodstvo po razstavi z Huiqin Wang.
Torek, 22. junij ob 18.00:
Predstavitev knjige »Hallerstein Multicultural legacy of Jesuit wisdom and piety at Qing dynasty court«. Knjigo bosta predstavila prof. dr. Zmago Šmitek in prof. dr. Mitja Saje.
|