Zakaj se uporablja hidravlične cevi ?

hidravlične ceviHidravlične cevi so nepogrešljiva komponenta hidravlike. Na sistemih in napravah so hidravlične cevi pogosto vidne in prepoznavne, v nekaterih primerih pa so očem skrite. Hidravlične cevi so lahko neprožne ali prožne. Neprožne cevi se uporablja na manjših razdaljah ter v primerih, ko ni ločenega prostora za cevi. Izdelane so iz različnih materialov, pomembno je, da lahko prenesejo vse obremenitve v čim daljšem časovnem obdobju, omogočajo neprekinjen in zanesljiv pretok. Ker niso izpostavljene proženju ter zunanjim vplivom, zanje ne veljajo posebne zahteve glede zaščite pred zunanjimi vplivi, značilne za prožne hidravlične cevi.

Prožne hidravlične cevi so prisotne na večjih površinah in prostorih ali jih narekujejo sami sistemi hidravlike. Ti poleg prožnosti zahtevajo še prilagodljivost ter po potrebi enostavno zamenjavo poškodovane hidravlične cevi z novo. Ustreznost hidravlične cevi je poleg osnovnih karakteristik, določena s številnimi standardi. Ti določajo materiale, načine namestitve v sistem ter način izdelave. Prožne hidravlične cevi so sestavljene iz treh plasti. Notranja plast je zasnovana glede na tekočino, ki se bo pretakala znotraj hidravlične cevi. Hkrati mora biti elastična in odporna na pritisk. Notranja plast hidravlične cevi je pogosto izdelana iz sintetične gume, ki je odporna na hidravlične tekočine, termoplaste ter teflon.

Ojačitvena plast preprečuje trganje hidravlične cevi ter jo zaščiti in utrdi. Ojačitvena plast hidravlične cevi je lahko narejena iz tekstila, nerjavečega jekla, lahko pa ojačitev zagotavlja žica iz železa. Nameščena je lahko na celotni dolžini ali zgolj na določenih, najbolj izpostavljenih mestih. Zunanja plast hidravlične cevi je namenjena zaščiti notranjih delov cevi, izdelana je iz nepopustljivega materiala. Zamenjava in izdelava nove hidravlične cevi je razmeroma preprosta. Izdelovalec nove hidravlične cevi potrebuje zgolj osnovne karakteristike, izdelava je dokončana v kratkem času. V tem primeru se odločamo za izdelavo nove hidravlične cevi, ki je enaka stari. Dodatna prednost prožne hidravlične cevi je, da lahko po potrebi vedno znova spreminjamo dolžino, namestitev in druge karakteristike. V tem primeru bomo pred izdelavo podali nove zahteve, sam osnovni postopek izdelave ostaja isti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.