Jezikovna šola Ljubljana pomaga nadgrajevati jezikovno znanje

ljezikovna-sola-ljubljanaVčasih so se tako mladi kot malo manj mladi veliko udeleževali tečajev tujih jezikov, saj je bilo še kakšna tri desetletja nazaj povsem normalno, da si se v šoli naučil zgolj enega jezika (angleškega ali nemškega), če si hotel vedeti in znati kaj več, pa si se moral nato vpisati v jezikovno gimnazijo ali pa se učiti sam. Jezikovna šola oziroma tečaj jezika je tako veljal za dodatek in nadgradnjo in marsikdo je bil mnenja, da znanje več kot enega tujega jezika načeloma niti ni potrebno – če si obvladal dva, ali pa celo tri (srbohrvaščine se seveda ni štelo), si veljal že za pravega poliglota.
Danes sta dva tuja jezika pogosto premalo oziroma se na večini delovnih mest pričakuje, da obvladaš vsaj dva – marsikje pa tudi povedo željo, da je zaželenih še več. In zato je jezikovna šola za marsikaterega starša dejansko naložba v otrokovo prihodnost. Je zagotovilo, da bo imel otrok po šolanju večje možnosti za zaposlitev oziroma tudi za življenje in delo v tujini, zato so jezikovni tečaji izjemno zaželeni. Vsaka jezikovna šola ponuja lep nabor tujih jezikov, med katerimi je možno izbirati, in veliko teh ni namenjenih odraslim, temveč prav otrokom in mladostnikom. Torej tistim, ki bi se morali za več znanja najbolj truditi, saj je njihova prihodnost še na široko odprta.

Pri tem seveda ne gre pozabiti, da je jezikovna šola običajno kar draga stvar (vsaj za večino), zato si jo lahko za svoje otroke privoščijo zgolj starši, ki so bolje situirani. To pa pomeni, da med otroci prihaja do razlik na podlagi socialnega statusa staršev – otrokom bogatih je na voljo več znanja in več obvladanja tujih jezikov, otrokom revnejših pa boljše in širše jezikovno znanje še zdaleč ni enostavno dosegljivo. Štipendije namreč niso tolikšne, da bi omogočile dodatno izobraževanje na jezikovnem področju, študentsko delo pa ima prav tako prenizko urno postavko, da bi se lahko primerjalo z urno postavko tečaja tujega jezika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.