Pomen kakovostnega ležišča v času rasti

lezisce dormeoPravijo, da otroci rastejo, ko spijo. In če naj bi dobro rasli, potem morajo dobro spati, kajne? O tem, kako pomembna je izbira ležišča za otroka in mladostnika, večinoma ne razmišljamo kaj dosti. Pa vendar je ravno za njih najbolj pomembno, kako in kje spijo. Če je spanec slab, v telesu ne morejo potekati procesi rasti, otroci pa se tudi zbudijo sitni in nenaspani. Obiščite spletno stran Dormeo http://www.dormeo.net/ in se odločite za nakup kakovostnega ležišča.

Ste vedeli, da je rast naporna? Res je, rast lahko tudi boli. V času pospešene rasti, se otroci stari šest let pogosto pritožujejo, da imajo ponoči bolečine v nogah, da jih v njih »cuka«. To je tako imenovana boleča rast, ki jo priznavajo tudi pediatri. In če otrok poleg tega ni deležen niti dobrega ležišča, potem je rast lahko še bolj boleča ter še bolj neudobna.

Dve najbolj opazni obdobji rasti sicer prepoznavamo v času dojenčka (ko lahko ta zraste tudi 30 centimetrov v enem letu), ter v času adolescence. V puberteti se najprej začne rast deklic oziroma mladostnic, in te do konca devetletke večinoma že dosežejo svojo odraslo velikost. Pri dečkih oziroma mladostnikih pride do skoka v rasti nekoliko kasneje in svojo odraslo velikost dosežejo do osemnajstega leta.

Razlog, da je treba v času rasti pomisliti na kakovost ležišča, ki ga uporablja najstnik, je predvsem v tem, da hitra rast s seboj nemalokrat prinese tudi težave s hrbtenico. Kadar mišice ne morejo dajati zadovoljive opore, hkrati pa ima najstnik slabo držo in še spi na neprimernem ležišču, se pojavi skolioza oziroma »zvita« hrbtenica. Niso redki primeri, ko v osnovnih šolah najdemo deklice, ki nosijo hrbtenični steznik, saj je skolioza tako huda, prav tako pa najdemo fante s stezniki v srednjih šolah. In temu se lahko izognemo zgolj tako, da mlade spodbujamo h gibanju, prav tako pa poskrbimo za spanec na dobri postelji – tudi, če sami želijo spati »kul« postelji, s katero bi radi očarali prijatelje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.