Kovinske ograje

kovinske ograjeNačeloma vsaka hiša potrebuje ograjo. Ograje so lahko različnih oblik, velikosti in narejene iz različnih materialov: Najpogostoješe ograje so: kovinske, lesene, inoks, balkonske, stopniščne, galerijske, zunanje… Zakaj sploh ograje? Jih res potrebujemo? Nam dajejo več koz vzamejo? Nas omejujejo ali nam nudijo zasebnost, nas združujejo ali nas odtujujejo? Kako vplivajo na kvaliteto našega življenja? Kliknite na povezavo, če potrebujete kovinske ograje.

Začetki nastanka ograj segajo že v antiko. Lahko bi jih označili kot gonilo človeškega razvoja. Že pračlovek je varoval svoje ozemlje, ga osvajal in ga označeval. V začetku je varoval svoje ozemlje z dvižnimi mostovi, izkopavanjem rečnih kanalov, postavljanjem kamnitih in lesenih ograd.

Danes kažemo lastnino do svoje nepremičnine in ozemlja na podoben način, s postavljanjem ograj. Le-te so seveda prilagojene sodobnemu načinu življenja. Ograje skušamo danes estetsko vključevati v svoje bivalno okolje. Lesene ograje nam dajejo občutek domačnosti. So naraven okras in lep dodatek našemu vrtu. Kovane in inox ograje dajejo občutek prefinjenosti, čistosti….

Današnje ograje poleg estetike kroji tudi funkcionalnost. Bila naj bi enostavna za uporabo in še vedno bi se naj posluževala svojega osnovnega namena – varovanja.

Kaj pa sploh je estetsko, lepo? Ne prestopamo velikokrat meje estetike? Ali pa je to že druga zgodba?

Ne bi raje razmislili o podiranju mej, ograj? Se ne bi počutili svobodnejši, bolj dostopni in odprti znancem, sosedom? Razširili bi si obzorje, naš pogled bi segal dlje. Premislimo, preden se odločimo kakšno ograjo želimo. Premislimo o njenem namenu in ali jo sploh potrebujemo. Kaj bomo z njo pridobili? Ali pa je to zgolj še ena stvar v življenju, ki nam bo prinesla le trenutno zadovoljstvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.