Nemščina in nemški jezik

Angleščina mi v šoli ni nikoli povzročala težav, zato sem bila mnenja, da mi bo šla enako dobro tudi nemščina. Vendar pa moram priznati, da sem se motila. Nemška slovnica je precej bolj zapletena od angleške, zato je dejansko treba osvojiti veliko več pravil, kar pa mi ni šlo od rok. Tako moram reči, da je bila moja nemščina po štirih letih učenja v gimnaziji precej slaba, pa tudi posebnega veselja nisem imela do nje. Menim, da je nemški jezik veliko lažji, če se ga učiš »na terenu«. Seveda pa lahko kadarkoli obiščete jezikovno šolo in se vpišete v tečaj nemščine.
Vse pa se je obrnilo, ko sem se službeno za cel teden odpravila v Nemčijo. Imela sem načrt, da se bom sporazumevala kar v angleščini, a sem nazadnje ugotovila, da mi ni treba. Moja nemščina sploh ni bila tako slaba! Z lahkoto sem razumela prav vse, težave sem imela zgolj pri govoru – ja, težko je bilo najti prave besede, še težje najti pravilno spregatev. Vendar sem vsekakor optimistična, kajti v tednu dni sem se toliko privadila, da mi je nemščina postala celo všeč. Ugotovila sem, da je izven učilnice in neprestane vadbe sklanjanja in spreganja precej lep jezik, še zlasti potem, ko ji dodaš nekaj obarvanosti z dialektom. Zato vem, da se je bom zdaj skušala bolje naučiti kar »na terenu« – torej s pogovorom, saj je to precej bolj prijetno.

O nemškem jeziku in tečajih nemščine smo na naši spletni strani že pisali. Več si lahko preberete v članku z naslovom Nemščina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.