Sinologija

Oddelek za azijske in afriške študije je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani začel delovati leta 1995. Japonolog dr. Andrej Bekeš, sinologinja dr. Jana S. Rošker in sinolog dr. Mitja Saje so takrat združili sile in ustanovili omenjeni, danes že dobro uveljavljeni oddelek. Gre za tri izjemne profesorje, ki jim je uspelo ustvariti več kot le nekaj novih študijskih smeri. Na študente in študentke prenašajo svoje znanje in bogate izkušnje na prav poseben, svojstven način. Sinologija ima svoj “mojo”, ki ga začuti in zadiha prav vsak, ki je kadarkoli prestopil prag naših predavalnic.

Ob vpisu na ta študij, se nihče ni zavedal v kaj se podaja. Namreč na leta polnih dogodivščin, pripetljajev, novih poznanstev, znanj in izkušenj. Ko se pogovarjate s študenti imate občutek, kot bi vam pripovedovali ravnokar izmišljene pravljice. K temu pripomore dejstvo, da se večina odloči za vsaj eno leto trajajoč študij na Kitajskem. Eno leto, ki človeka napolni z novimi prigodami…eno leto, ki človeka popolnoma spremeni.

“Veste, ko sem jaz bil na Kitajskem po Kulturni revoluciji…” začenja eno izmed svojih predavanj dr. Mitja Saje. Študentje utihnejo, začuti se rahla napetost v predavalnici, kot zatišje pred viharjem. Ko dr. Mitja Saje nadaljuje pripoved lahko opazite kako so študenti oprti na svoje komolce, imajo nastrojena ušesa in na rokah kurjo polt. Zavedajo se, da imajo priložnost prisluhniti predavateljem, ki jim ni para…alfa in omega sinoloških študij.

Dr. Jana S. Rošker, strokovnjakinja za metodologijo medkulturnih raziskav in kitajsko filozofijo je doktorirala na dunajski univerzi in s seboj nosi goro znanja, ki ga svojim študentom in študentkam predaja z nepopisnim veseljem. Opus njenih izdaj se veča z vsakim dnem in tako smo po njeni zaslugi v slovenščini dobili obširne študije kitajske filozofije in epistemologije.

Študij sinologije je nekaj posebnega, je nekaj, kar ne boste našli nikjer drugje. Študentje in študentke tega oddelka živimo to unikatnost, ki se izkristalizira predvsem v “neformalnih” srečanjih. Sinologijo krasi neverjetna povezanost študentov, piko na i pa dodajo profesorji s svojo osebno noto.
O razvoju oddelka in svojih izkušnjah so spregovorili tudi sami profesorji. Poklikajte link (http://www.uni-aas.si/predstavitev-oddelka/predstavitev-oddelka ) in se podajte v Novi svet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.