Konfucijski inštitut organizira mesec kitajske kulture

V počastitev 20. obletnice diplomatskih odnosov med Slovenijo in Kitajsko ter 2. obletnice delovanja Konfucijskega inštituta Ljubljana, bodo v mesecu maju v sklopu projekta Mesec kitajske kulture v Sloveniji organizirani številni kulturni in glasbeni dogodki ter razstave kitajskih umetnikov.

V Sloveniji nas bodo z bogato tradicijo kitajske kulture seznanili umetniki iz mesta Shanghai in Chengdu, slednje je tudi pobrateno z Ljubljano, in sicer med 6. in 12. majem 2012. Pet tisoč let staro civilizacijobodo predstavili s petjem, igranjem na različne starodavne instrumente, kot so antična piščal in dvojna bambusova cev, z akrobacijami, s plesom in predstavitvijo kulture pitja čaja. Osrednji glasbeni spektakel bo otvoritveni koncert v Mariboru, 7.5.2012 v Amfiteatru II. Gimnazije Maribor, s ponovitvijo v Ljubljani v Lutkovnem gledališču Ljubljana, Oder pod zvezdami, 11.5.2012, na katerem bodo umetniki predstavili tudi sečuansko opero z znamenito menjavo mask, mečevanjem in bruhanjem ognja.

Poleg glasbe bodo ljubitelji kitajske tradicije imeli priložnost spoznati tudi kitajsko likovno umetnost. Bogat program v sklopu meseca kitajske kulture se bo končal 13. junija 2012. Datum je skrbno izbran zaradi simbolnih povezav z življenjem Ferdinanda Avguština Hallersteina, ki je bil pomemben znanstvenik iz 18. stoletja in prvi Slovenec, ki se je preselil na Kitajsko, kjer si je ustvaril uspešno kariero.

Več informacij o prodaji vstopnic za oba koncerta sledi na spletni strani Konfucijskega inštituta Ljubljana: http://www.ef.uni-lj.si/konfucijski_institut. Ogledi razstav so brezplačni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.