Išias – ostra bolečina v predelu križa

isiasHiter tempo življenja nas sili v takšne razmere, ki nam žal povzročajo tudi zdravstvene težave. Sploh, če pogledamo stres. Stres je med povzročitelji obolenj daleč na prvem mestu. Strese lahko vsa mesta na telesu, od glave pa do pet. No pa, da ne bomo zašli s teme, želela sem vam na kratko predstaviti težavo, ki pesti mnogo ljudi, lahko bi rekli da čedalje več ljudi. Išias (več informacij o išiasu dobite na www.hernija.com). Smo že slišali za to, kajne?

No upam, da ste samo slišali in ne tudi doživeli te grde nadloge. Za vse, ki jim pa ta tema ni poznana pa naj na kratko obrazložim kako in kaj.

Išias opišemo kot ostro bolečino v predelu križa, ki se širi na področje zadnjice in nog. Pojavi se lahko nenadoma, razlog pa je ponavadi tudi dvigovanje težjih bremen.

Med najpogostejšimi vzroki pojava je, da se išias pojavi zaradi stiska živčnih korenin. Prištevamo ga med najpogostejše nevrološke vzroke bolečin v nogah.

Kako si pa lahko pomagamo pri tej nadlogi? Kratkotrajno si lahko pomagamo z analgetiki kot so nalgesin, lekadol, olfen gel ipd. V primeru, da pa želimo težavo rešiti na malo bolj trajen način pa z operacijo in zamenjavo hrustančnih diskov med vretenci hrbtenice. Nekateri se poslužujejo alternativnih metod zdravljenja, kot je homeopatija.

Vsekakor pazite tudi, da ohranjate telesno težo v normalnih mejah saj povečana telesna teža prav tako obremenjuje hrbtenične diske!

Želim vas pa še opozoriti, da v kolikor ste preveč fizično aktivni in obremenjeni, lahko nadaljevanje s takšnim “nujnim tempom življenja” celotno situacijo še poslabša!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.