Jedilna miza, izziv opremljanja

jedilna mizaJedilna miza je mnogim izziv opremljanja, s katerim se radi soočajo. Jedilna miza jim predstavlja možnost izražanja svojega okusa, idej in drugih osebnih sposobnosti. Najbolj izraziti so izzivi povsod tam, kjer se postavljajo razne omejitve in ovire. Najpogostejše omejitve pri nakupu jedilne mize so proračun, prostorska omejitev, združevanje funkcij, kompromisi in podobno. Nekatere od teh omejitev so v mnogih primerih tudi združene, lahko je posamezna omejitev. Prostorska omejitev je danes pogosta ovira, saj ljudje iz različni razlogov nimajo na razpolago dovolj velikega prostora.

Tako mora v takem primeru ponudba jedilne mize zagotavljati hkrati dovolj uporabnih površin za uporabne, kot tudi biti optimalna za prostor, kamor bo postavljena. Združevanje funkcij je pogosto združena s prostorsko omejitvijo, takrat pridejo še posebno do izraza sposobnosti predvidevana kupca. Saj želijo, da imajo v izbranem združene vse zahtevane lastnosti.

Jedilni mizi je od nekdaj pripadla osrednja vloga vsakega doma.

Tako mora jedilna miza biti na eni strani dovolj velika, da za njo brez prostorskih stisk obeduje predvideno število oseb, na drugi strani pa ne sme zavzemati dovolj prostora. V stanovanjih, ki površinsko merijo nekaj deset kvadratnih metrov, so take zahteve pogoste. Kupci želijo, da lahko vse osebe, ki v stanovanju bivajo lahko obedujejo za mizo, po potrebi pa še obiskovalci. V istem hipu pa mora biti jedilna miza ustrezne velikosti, saj je njej namenjen prostor omejen z bodisi zidom ali drugo opremo, kot je pohištvo ali gospodinjski aparati.

Takim zahtevam so ustrezne zložljive izvedbe, ki lahko nudijo različne uporabne površine ter različne dimenzije. Ko je potreba po večji uporabni površini se izbere takšno možnost, dimenzije se temu primerno spremenijo, vse ostalo pa njim prilagodi. V obratnem primeru, pa se spremenijo v osnovno izvedbo, ki omogoča obratno, prilagoditev mize ostalemu prostoru. Dileme so precejšnje, ko prostor dovoljuje zgolj eno mizo, ta pa mora zadovoljiti številne uporabniške funkcije.

Jedilna miza naj ne bo namenjena zgolj obedovanju, služila bo tudi pripravi hrane, na njej bodo šolarji delali domače naloge, ob mizi se bo počelo še marsikaj drugega predvsem pa zelo raznolikega. V ta namen morajo biti vsem različnim namenom primerne. Predvsem morajo imeti jedilne mize trpežno zasnovo, saj materiale in izvedbo več uporabnih namenov bolj obremenjuje ter dan za dnem postavlja na preizkušnjo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.