Kakšno poslovno darilo podariti v tujini?

tujina-poslovna-darilaKo nekomu podarimo poslovno darilo ne govorimo samo o obdarovanju in prijazni gesti ampak tudi o spoštovanju, ki ga s podarjenim darilom izkažemo poslovnemu partnerju. V določenih državah se smatra podelitev poslovnega darila kot neprimerna gesta, v številnih državah pa kot nekaj samoumevnega in je tako obdarovanje pričakovan del poslovnega procesa. Razumevanje običajev države, kjer poslujete in ki jo obiščete, je zelo pomembno saj si nikakor ne želimo, da bi z neprimernim pristopom pri obdarovanju ali z neprimernim poslovnim darilom naredili slab vtis. Obvladovanje poslovnega bontona je tako zelo pomembno pri poslovanju s tujino. V kolikor vas zanima nakup poslovnih daril kliknite tukaj: https://rrdarila.com/sl/

Na Kitajskem je obdarovanje tradicionalen način izkazovanja spoštovanja, hvaležnosti in prijaznosti in je običajno vzajemno. Pomen darila je na splošno pomembnejši od samega darila. Zelo so cenjena darila, ki prihajajo iz države osebe, ki podeli darilo. Pristna, avtohtona darila so tako vedno dobro sprejeta.

Na Kitajskem moramo paziti kaj podarimo, saj lahko imajo darila povsem nasproten primer kot npr. v Sloveniji. Med prejemniki poslovnih daril na Kitajskem so tako zelo priljubljeni tobačni izdelki in alkoholne pijače, medtem ko se je dobro izogibati recimo uram in dežnikom, saj so ti predmeti povezani s smrtjo ali razpadom zvez.

Na Japonskem je obdarovanje povezano s skromnostjo. Zaželeno je tudi, da so darila zavita in diskretno skrita v darilni vrečki ali darilni embalaži. Na Japonskem je zaželeno, da podarimo darilo na koncu obiska oziroma sestanka. Darila je potrebno podariti ali prejeti z obema rokama.

V kolikor poslujete z Romunijo in boste tam komu poklonili poslovno darilo, je vljudno podariti majhno, poceni darilo iz domače države. Ko prejmemo darilo, ga je priporočljivo odpreti takoj. V kolikor vas gostitelj povabi k sebi domov, je običaj, da gost prinese kakšno čokolado ali steklenico vina. Medtem, ko v Romuniji bolj cenijo skromnost pa je obdarovanje v Rusiji povezano s precej višjimi stroški, saj se tam običajno podarijo dražja, visokokakovostna darila. Kljub temu, da Rusi radi pijejo Vodko, se šteje podaritev Vodke kot neprimerno darilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.