Dovolj poznate varstvo pri delu?

Večinoma nam je poslušanje predavanj vsem odveč. Ko vas čaka največ dela, vas šef pošlje na varstvo pri delu. Tam posedate v zadnji vrsti gledate na uro. Veliko ljudi pa se skuša predavanju celo izogniti. Pomembnejše je kot se nam zdi. Ko se vsakodnevno ukvarjamo z svojim delom, ne pomislimo na varstvo pri delu. Pomembno nam je, da smo čim hitrejši. Delo želimo opraviti čimbolj enostavno. Marsikomu se zazdi, da bo stoj delal bolje in hitreje, če odstrani kakšno zaščito rezil. Morda bo res prihranil nekaj časa. Zelo pa se bo povečala verjetnost poškodb. Zaradi trenutka nepazljivosti lahko hitro izgubimo nekaj prstov ali celo roko.

Kdo je kriv, ko se delavec poškoduje? Tudi to pokriva varstvo pri delu. Delodajalec mora zagotoviti varno okolje. Delavcu mora zagotoviti počitek in varna sredstva za delo. Ta morajo biti pravočasno pregledana in zamenjana. Pa tudi delavec ni brez odgovornosti. Delo mora opravljati po pravilih. Nositi mora vso predpisano opremo. Kadar se počuti nesposobnega za delo, mora delodajalca o tem obvestiti. Nobena zaščita ne pomaga, če je delavec za strojem preveč zaspan ali celo vinjen. Tudi droge v službi seveda odpadejo. Če je delavec pod vplivom močnih zdravil, ne sme delati za strojem.

Če varstvo pri delu ponotranjimo, nam je lažje. Ne sme biti pomembeb samo dobiček. Tudi zdravje delavcev je pomembno. Zdravi in srečni nas tudi z malo daljšimi odmori ne bo stali preveč. Veliko dražje bodo odškodnine po poškodbah. Dolgotrajna zdravljenja in uvajanja novih oseb za isto delo nam bodo povzročila veliko sivih las. V primeru smrti delavca gremo lahko tudi v zapor. Lažje je že v začetku postaviti in upoštevati pravila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.