Kakšna otroška postelja je naprimernejša za novorojenčka?

Novorojenček je bil pred rojstvom navajen na toplo materino zavetje, katerega mu je nudil materin trebuh. S prihodom na svet se stvari nekoliko spremenijo. Strokovnjaki so dandanes mnenja, da je v prvih mesecih smiselno, da otroku še vedno nudimo prijetno in toplo okolje ter varen objem. Prav zaradi tega se novorojenček najbolje počuti prav v varnem materinem objemu. V ta namen so v zadnjih letih razvili vložek, ki se imenuje gnezdece in ga je mogoče postaviti v otroške postelje. Njegov namen je, da otroku nudi zavetje in udobje.

Otrok nima veliko prostora, a tudi v maminem trebuščku ga ni imel in ravno to je tisto, kar mu najbolj ustreza. Otroška gnezdeca so dandanes narejena iz kakovostnih, zračnih in naravnih materialov, pri čemer lahko otroku ponudite najboljše, kar je v danem trenutku možno. Njegova velika prednost je tudi ta, da v gnezdecu ni nobenih trakov, mašnic, kakšnih okraskov, niti močnejših sivov, ki bi lahko otroka ovirali ali motili med spanjem. Strokovnjaki so dandanes prepričani, da je gnezdece, ki se namesti v otroške postelje idealno za čas, ko se otrok privaja na življenje na novem svetu. Velika otroška posteljica je za novorojenčka dokaj neudobna, neprijetna in mu ne nudi optimalne varnosti. Gnezdece pa je tisto, katerega lahko v prvih mesecih ali dneh postavimo v otroško posteljico in otroku nudi točno tisto kar potrebuje.

Prav tako ga lahko vzamete s seboj na dopust, k starim staršem, na izlet, k prijateljem in vanj položite otroka v času spanja. Skratka njegova prednost je, da vam je vselej na voljo. Ob vsem tem pa raste skupaj z dojenčkom. Gnezdece se namreč prilagodi otrokovi velikosti. Ko je otrok še majhen stranice gnezdeca nekoliko bolj močno zavežete, čim otrok raste je vezanje vedno bolj lahkotno in je vedno več prostora za otroka, a še kljub temu vedno varno in udobno. Vse v gnezdecu je pritrjeno in narejeno tako, da nikakor ne more ogroziti otrokovega zdravja, da ne more ničesar utrgati, nesti v usta, zlomiti. Vse je zelo lepo mehko, udobno, iz prijetnih materialov. Velikokrat celo tako prijetno, da se otroci, ko odrastejo zelo težko ločijo od gnezdeca.

Lahko bi rekli, da je z nakupom ognezdeca otroška posteljica dobila nadgradnjo in tisto piko na i. Ob vsem tem pa je pomembno, da poudarimo, da so otroci zelo različni in da se vam morebiti lahko zgodi, da pa vaš malček gnezdeca ne bo maral. Ja, tudi takšni otroci obstajajo, ki pa veliko raje kot mehko in udobno posteljo, občutijo mamino bližino in si želijo spanja le ob njej. Vsekakor smo ljudje različni in je potrebno razumeti tudi takšne dojenčke. Verjetno vas zanima tudi, kje lahko kupite gnezdeca. Dandanes jih imajo skoraj vse bolje založene trgovine z otroškimi izdelki, prav tako pa jih lahko naročite pri kakšnem podjetju, ki se ukvarja izključno s šivanjem gnezdec. Pomembno je samo, da preverite iz kakšnih materialov je gnezdece narejeno in da ne vsebuje ničesar, kar bi lahko ogrožalo otrokovo zdravje. Pozorni bodite tudi na to, da je gnezdece pralno.

 

Večje ali manjše otroške posteljice, a najpomembnejše je udobje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.